Stone Stories

In “Stone Stories” belichten we telkens een zestal edelstenen die ons meenemen op reis, van Cleopatra tot Julia Roberts, van Brazilië tot Zambia, van het Belgische juweelhuis Jochen Leën tot het Zwitserse luxemerk Chopard.

Gekleurde edelstenen van A tot Z

Onze eerste tocht begint op zee, in het magische, blauwe licht van aquamarijn en eindigt in het diepste blauw van tanzaniet, vandaag één van de meest begeerde edelstenen. Dat vele schatten hun geheimen nooit of amper prijsgeven staat in schril contrast met het menselijke verlangen naar traceerbaarheid en herkenbaarheid.

Aquamarine

Wie Aquamarijn zegt, denkt met een beetje Latijnse achtergrond meteen aan water (aqua) en zee (mare). De diepblauwe tot blauwgroene tinten betoverden de oude Grieken en Romeinse zeelieden. Ze droegen de steen als talisman tijdens hun avontuurlijke zeetochten ter ere van Poseidon of Neptunus. Als de zee net een beetje te ontstuimig werd, gooiden ze hem in het water om de goden te kalmeren. Net zoals de groene smaragd, de roze morganiet of geelgroene heliodoor, behoort de aquamarijn tot de Berylfamilie. Beryl betekent in het Perzisch glashelder en het woord “bril” stamt trouwens van het Latijnse woord Beryllus.

Aquamarijn wordt gevormd in pegmatieten, een stollingsgesteente, ook wel de kraamkamers genoemd van edelstenen en zeldzame mineralen. We vinden ze in verschillende delen van de wereld: van Madagaskar, Nigeria tot in de Verenigde Staten. Toch zijn het vooral de Braziliaanse mijnen die de meest gewilde stenen opleveren, vooral vanwege hun diepblauwe kleur en helderheid, een eigenschap die uiteraard ook de prijs beïnvloedt. Aquamarijn heeft een hardheid van 7,5 tot 8 op de schaal van Mohs, ideaal tegen slijtage en dus perfect om te verwerken in sieraden. Deze duurzaamheid, in combinatie met de prachtige kleur en helderheid, maakt aquamarijn een geliefde edelsteen onder juwelenontwerpers.

  • Veel aquamarijnen hebben een warmtebehandeling ondergaan om een diepere kleur te verkrijgen.
  • Aquamarijn zou kalmerend werken en de keel beschermen.
  • De grootste, geslepen aquamarijn ter wereld bevindt zich in het National Museum of Natural History in Washington: de Dom Pedro Aquamarijn, 27 kilogram, 10.000 karaat.

Citrine

De edelsteen citrien staat bekend om zijn heldere, geelachtige kleur, van lichtgeel tot diep amber. Geologisch is citrien een variëteit van kwarts. De beste kwaliteit vinden we in Brazilië en de voorkeur in de edelsteenindustrie gaat vaak uit naar de kleur van de madeiracitrien, een eerder roodachtige variant. De hardheid is 7 op de schaal van Mohs, ideaal voor ringen en armbanden.

  • Citrien zou helpen bij het aantrekken van
    welvaart en succes.
  • De bijnaam van citrien is koopmanssteen.
  • Sommige citrienen verbleken bij fel licht.

Kunzite

Kunziet staat bekend om zijn dieproze tot violette tinten en uitzonderlijke schittering. Deze uiterst vrouwelijke steen behoort tot de spodumeenfamilie, een mineraal dat bestaat uit lithium, aluminium en silicaat. Kunziet is vernoemd naar de Amerikaanse mineraloog George Frederick Kunz, die de steen voor het eerst identificeerde begin 20e eeuw. Omdat kunziet nogal delicaat en breekbaar is (6,5 – 7 schaal van Mohs), is het voor juweelhuizen zoals Jochen Leën een uitdaging om met deze steen te werken. Maar net daardoor wordt het resultaat nog kostbaarder, vooral wanneer de mineralen dieproze zijn en een blauwachtige tint vertonen.

Kunziet wordt wereldwijd op verschillende plaatsen gevonden. Belangrijke bronnen zijn Afghanistan, Brazilië, Madagaskar en de Verenigde Staten (Californië). Wie op zoek is naar kunzietkristallen van hoge kwaliteit, moet naar de mijnen van het Pala District, in het Noord-Westen van San Diego County, Californië. Dezelfde plek waar George Kunz in 1902 zijn ontdekking deed.

  • Kunziet vertoont pleochroïsme en luminescentie: vanuit verschillende hoeken kan je andere kleuren waarnemen en kunziet ‘gloeit’ onder ultraviolet licht.
  • Kunziet zou angsten, zorgen en depressie verminderen.
  • John F. Kennedy schonk een ring met kunziet aan Jacqueline Kennedy.

Onyx

Onyx bestaat voornamelijk uit lagen van chalcedoon, een variëteit van kwarts, met een kenmerkende zwart-witte bandenstructuur. De meeste onyx is afkomstig van Brazilië, Uruguay en de USA. De gladde en glanzende afwerking en de hardheid van 6,5 tot 7 op de schaal van Mohs werd al gesmaakt door de Egyptenaren en Romeinen. Het was de ideale steen voor scarabeeën, amuletten en zegelringen.

  • Onyx zou negatieve energie absorberen en stress verminderen
  • Volgens een Romeinse legende werd onyx gevormd uit de vingernagels van Venus.
  • Onyx vind je ook vaak terug in sieraden voor mannen en in luxe interieurs.

Emerald

De smaragd, beroemd om zijn levendige groene kleur, behoort tot de berylfamilie en dankt zijn tint aan sporen van chroom en vanadium. Deze steen behoort tot de vier belangrijkste edelstenen van onze planeet: naast de diamant, de hardste steen op de schaal van Mohs (10/10), volgt robijn (9/10), saffier (9/10). De smaragd is met 8/10 misschien de minst harde edelsteen, maar katapulteert je wel meteen naar de oudste beschavingen. Niet alleen bezat koningin Cleopatra tal van smaragdjuwelen, ook de Inca’s en Azteken geloofden in de spirituele kracht van deze heilige steen.

Toen de Spanjaarden Zuid-Amerika veroverden in de 16de eeuw, ontdekten ze enorme smaragdmijnen in Colombia. Van gekroonde hoofden, sterren tot mode-iconen, de smaragd is tot vandaag een teken van macht, inspiratie en schoonheid. Eén van de meest recente smaragd-avonturen vinden we bij Chopard. Het Zwitserse juwelenhuis is sinds 2018 in het bezit van de Chopard Insofu Emerald, een uitzonderlijke ruwe smaragd van 6.225 karaat, ontdekt in de Kagem-mijn in Zambia.

Deze zeldzame steen, vernoemd naar het Bemba-woord voor olifant, belichaamt de kracht en mysterie van de natuur en vormt het begin van een nieuwe Haute Joaillerie-collectie. Volgens Caroline Scheufele, Co-President en Artistiek Directeur, toont de transformatie van deze steen Chopard’s visie op duurzame luxe en verantwoorde herkomst.

Elk juweel uit deze groene schat, 500 miljoen jaar geleden gevormd, zal een unieke geschiedenis en ethische oorsprong hebben.

Chopard ambassadrice Julia Roberts mocht alvast de spits afbijten en een juwelenset presenteren met geslepen Insofu smaragden, rood rubelliet en blauw turkoois.

  • Smaragd zou een positieve werking hebben op het gezichtsvermogen.
  • Richard Burton schonk Elizabeth Taylor een set Bulgari juwelen met indrukwekkende smaragden.
  • De perfecte combinatie van chroom en vanadium zorgt voor de perfecte, groene kleur én een hoger prijskaartje.

Tanzanite

Eindigen doen we met tanzaniet, een edelsteen die steeds zeldzamer wordt. Deze intense blauwe prachtsteen werd pas ontdekt in 1967 in de MereLani foothills van de Kilimanjaro. De wetenschappelijke naam voor Tanzaniet is eigenlijk blauwe zoïsiet, maar enkel Tanzania produceert de intense kleuren die deze steen zo gegeerd maken.

  • Onbehandelde tanzanieten tonen drie verschillende kleuren, afhankelijk van de hoek waarin ze worden bekeken: violet, blauw en een bordeauxrode tint.
  • Bij verhitting verdwijnt de rode kleur.
  • Tiffany & Co vond de naam blue zoisite niet wervend genoeg en vernoemde de steen naar het land van herkomst.